Citronový koláč

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla
  • špetka soli
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • jeden žloutek
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • trochu vody podle potřeby (cca 2–3 lžíce)

Náplň

  • ½ litru mléka
  • 40 g polohrubé mouky
  • 75 g cukru krupice
  • kůra a šťáva z velkého citronu
  • 4 žloutky
  • 40 g moučkového cukru
  • špetka soli

Ze surovin zpracujeme těsto, které následně dáme na cca půl hodiny odpočinout do lednice. Může tam zůstat i přes noc, potřebujeme-li ušetřit čas, jen počítejte s tím, že do rána bude těsto hodně ztuhlé, za původně doporučovanou půl hodinu bude akorát.

V jedné třetině mléka rozmícháme mouku do hladka, zbylé dvě třetiny přivedeme k varu s nastrouhanou citronovou kůrou a cukrem. Vlijeme mléko s moukou a mícháme, dokud hmota nezhoustne. Po zhoustnutí odstavíme a po chvíli chladnutí přimícháme žloutky a citronovou šťávu – důkladně promícháme.

Těsto vyválíme, nebo roztlačíme prsty do formy o průměru cca 25cm. Propícháme vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do trouby vyhřáté na 210 stupňů.

Pak nalijeme na těsto vychladlou citronovou náplň a dáme znovu péct na 25 minut při 180 stupních.

Mezitím z bílků vyšleháme tuhý sníh, který rozetřeme na koláč a dopečeme při 150 stupních cca 20-25 minut (povrch sněhu lehce zhnědne).

(Já jsem do bílkového sněhu při šlehání přidala pár lžic moučkového cukru, aby nebyl tak "bez chuti".)

Dodal(a):

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 1 hodnocení

rubrika: Moučníky, Pečené

Komentáře  

Tagy

Recepty dodali:

Aiwai (3), Anka (10), BigDejvid (1), Maggie (1), mrcos (3), Nenufer (1), nula (4), phanny (4), Scalex (7), stanny (1), Tigo (3), Vanda (1), Vinyl (1), ziggy (2)