Houbové rizoto se slaninou
- 80g másla
- 1 cibule pokrájená nadrobno
- 250 g krémových žampionů nebo lesních hub nakrájených na plátky/kousky
- 130 g jemně pokrájené slaniny
- 1,5 l drůbežího vývaru
- 400 g rizotové rýže (arborio)
- 150 ml suchého bílého vína
- 80 g najemno nastrouhaného parmazánu
- hrst hladkolisté petrželky
Polovinu másla rozehřejte ve větším plochém kastrolu nebo vysoké pánvi. Za stálého míchání osmahněte na cibulce houby a slaninu (asi pět minut), aby zvláčněly. Vývar mezitím udržujte stále horký, ale nevařte ho, aby se neodpařoval.
Vsypte do kastrolu rýži a několik minut ji za stálého promíchávání opékejte, až zrnka začnou vydávat praskavý zvuk a obalí se máslem. Nenechte ji ale zhnědnout.
Vlijte víno a na vysokém plameni míchejte, aby se odpařil alkohol. Pak přilijte šálek vývaru, promíchejte, nechte vývar vsáknout a po naběračkách přidávejte další. Celkem to trvá asi dvacet minut; po této době bude rýže nasáklá, krémovitá a získá vlhký vzhled.
Zbylé máslo smíchejte s nasekanou petrželkou a sýrem. Vmíchejte do rizota, přikryjte a nechte tři minuty stát už ne na plotně. Rýže vsákne poslední zbytek vývaru – když jí protáhnete vařečku, zůstane za ní cestička.
Podávejte se strouhaným parmazánem.
Dodal(a): ziggy
rubrika: Bezmasá, Hlavní jídla
Rubriky
- Hlavní jídla (11)
- Moučníky (19)
- Nepečené (2)
- Pečené (12)
- Vánoce, Velikonoce (5)
- Nápoje (1)
- Nezařazeno (1)
- Polévky (4)
- Předkrmy, svačiny, mejdany (5)
- Přílohy (1)
- Saláty (1)
- Těstoviny (1)
- Zavařování (1)
Komentáře