Houbové rizoto se slaninou

  • 80g másla
  • 1 cibule pokrájená nadrobno
  • 250 g krémových žampionů nebo lesních hub nakrájených na plátky/kousky
  • 130 g jemně pokrájené slaniny
  • 1,5 l drůbežího vývaru
  • 400 g rizotové rýže (arborio)
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 80 g najemno nastrouhaného parmazánu
  • hrst hladkolisté petrželky

Polovinu másla rozehřejte ve větším plochém kastrolu nebo vysoké pánvi. Za stálého míchání osmahněte na cibulce houby a slaninu (asi pět minut), aby zvláčněly. Vývar mezitím udržujte stále horký, ale nevařte ho, aby se neodpařoval.

Vsypte do kastrolu rýži a několik minut ji za stálého promíchávání opékejte, až zrnka začnou vydávat praskavý zvuk a obalí se máslem. Nenechte ji ale zhnědnout.

Vlijte víno a na vysokém plameni míchejte, aby se odpařil alkohol. Pak přilijte šálek vývaru, promíchejte, nechte vývar vsáknout a po naběračkách přidávejte další. Celkem to trvá asi dvacet minut; po této době bude rýže nasáklá, krémovitá a získá vlhký vzhled.

Zbylé máslo smíchejte s nasekanou petrželkou a sýrem. Vmíchejte do rizota, přikryjte a nechte tři minuty stát už ne na plotně. Rýže vsákne poslední zbytek vývaru – když jí protáhnete vařečku, zůstane za ní cestička.

Podávejte se strouhaným parmazánem.

Dodal(a):

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Zatím nehodnoceno

rubrika: Bezmasá, Hlavní jídla

Komentáře  

Tagy

Recepty dodali:

Aiwai (3), Anka (10), BigDejvid (1), Maggie (1), mrcos (3), Nenufer (1), nula (4), phanny (4), Scalex (7), stanny (1), Tigo (3), Vanda (1), Vinyl (1), ziggy (2)