Vaječný likér
- 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- ½–¾ vanilkového lusku
- 300 g cukru krupice (možno i méně, kdo nemá rád tak sladký likér)
- 6 žloutků
- 300 ml brandy nebo koňaku (lze i více, likér je pak ostřejší a tekutější)
Do kastrůlku dáme trochu cukru a necháme lehounce zkaramelizovat (ne úplně, jen aby se jakoby začal rozpouštět), přidáme kondenzované mléko, dřeň z vanilkového lusku i obal lusku. Vše dobře vymícháme a svaříme. Svařenou směs necháme vychladnout do vlažna (není třeba úplně do studena), lusk z ní vyndáme. Žloutky dáme do mísy, postavíme na vodní lázeň, stále mícháme metličkou a k tomu přiléváme svařenou směs. Mícháme do zhoustnutí. Případné žmolky ze žloutků nejsou na závadu. Sejmeme z vodní lázně, necháme vychladnout. Směs přefiltrujeme přes jemné sítko, abychom odstranili žmolky. Přimícháme brandy. Dáme-li jí méně, vynikne chuť žloutků a vanilky a likér bude hustší, dáme-li jí více, bude to řidší, ostřejší, a bude to mít delší trvanlivost.
Luxusnější alternativa – použít celý vanilkový lusk a použít půl na půl neslazené kondenzované mléko a smetanu na vaření.
Dodal(a): Scalex
rubrika: Nápoje
Rubriky
- Hlavní jídla (11)
- Moučníky (19)
- Nepečené (2)
- Pečené (12)
- Vánoce, Velikonoce (5)
- Nápoje (1)
- Nezařazeno (1)
- Polévky (4)
- Předkrmy, svačiny, mejdany (5)
- Přílohy (1)
- Saláty (1)
- Těstoviny (1)
- Zavařování (1)
Komentáře