Vaječný likér

  • 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • ½–¾ vanilkového lusku
  • 300 g cukru krupice (možno i méně, kdo nemá rád tak sladký likér)
  • 6 žloutků
  • 300 ml brandy nebo koňaku (lze i více, likér je pak ostřejší a tekutější)

Do kastrůlku dáme trochu cukru a necháme lehounce zkaramelizovat (ne úplně, jen aby se jakoby začal rozpouštět), přidáme kondenzované mléko, dřeň z vanilkového lusku i obal lusku. Vše dobře vymícháme a svaříme. Svařenou směs necháme vychladnout do vlažna (není třeba úplně do studena), lusk z ní vyndáme. Žloutky dáme do mísy, postavíme na vodní lázeň, stále mícháme metličkou a k tomu přiléváme svařenou směs. Mícháme do zhoustnutí. Případné žmolky ze žloutků nejsou na závadu. Sejmeme z vodní lázně, necháme vychladnout. Směs přefiltrujeme přes jemné sítko, abychom odstranili žmolky. Přimícháme brandy. Dáme-li jí méně, vynikne chuť žloutků a vanilky a likér bude hustší, dáme-li jí více, bude to řidší, ostřejší, a bude to mít delší trvanlivost.

Luxusnější alternativa – použít celý vanilkový lusk a použít půl na půl neslazené kondenzované mléko a smetanu na vaření.

Dodal(a):

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Zatím nehodnoceno

rubrika: Nápoje

Komentáře  

Tagy

Recepty dodali:

Aiwai (3), Anka (10), BigDejvid (1), Maggie (1), mrcos (3), Nenufer (1), nula (4), phanny (4), Scalex (7), stanny (1), Tigo (3), Vanda (1), Vinyl (1), ziggy (2)