Vietnamské kuličky

  • 500 g mletého vepřového
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vařené rýže
  • hrst koriandru (lístky)
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 ks chili papričky
  • rybí omáčka

Cibulku, koriandr a chili papričku pokrájíme. Smícháme všechny suroviny a tvoříme menší kuličky (cca 3 cm). Pro neznalé: rybí omáčkou solíme, takže jí dáme tolik, aby to bylo tak akorát.

Kuličky pošírujeme, tzn. vodu přivedeme k mírnému varu, trochu ji osolíme (např. lžíce rybí omáčky), dáme do ní kuličky a zhruba 8 minut je necháme na hranici varu. Budou bílé, to je správně. Před podáváním je můžeme ještě opéct na suché pánvi, ale není to nutné.

Podávání: Např. s rýžovými nudlemi a klasickou namáčecí omáčkou*. Ideálně ještě s hrstí bylin typu koriandr, thajská bazalka, perila, máta... Kuličky i nudle namáčíme do omáčky.

* Omáčka: Asi neexistuje jeden univerzální recept. Kousek chili papričky a stroužek česneku nakrájíme nadrobno a přidáme 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžíci jablečného octa, 2 lžičky cukru a celé to naředíme horkou vodou dle chuti, ideálně tak 3 lžíce. Omáčka se podává vlažná.

Dodal(a):

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Zatím nehodnoceno

rubrika: Hlavní jídla, Masitá

Komentáře  

Tagy

Recepty dodali:

Aiwai (3), Anka (10), BigDejvid (1), Maggie (1), mrcos (3), Nenufer (1), nula (4), phanny (4), Scalex (7), stanny (1), Tigo (3), Vanda (1), Vinyl (1), ziggy (2)