Vláčná vánočka

  • 120 (200) g tuku
  • 80 (135) g cukru
  • 3 (5) žloutků
  • 25 (40) g droždí
  • 0,25 (0,4) l mléka
  • 500 (840) g hladké mouky
  • špetka soli
  • pomerančová nebo citrónová kůra
  • mandle
  • rozinky

Třeme tuk, cukr a žloutky, přidáme kvásek, mouku, sůl, rozinky. Uděláme tuhé těsto a necháme vykynout asi tak do trojnásobku objemu těsta. Kyne poměrně dlouho (u mě 2 hodiny na topení).

Upleteme dvě (nebo tři ze závorkové dávky) vánočky a zase necháme vykynout (hodinu; bacha na průvan u otevřených dveří, ta krajní pak nevykyne). Před pečením potřeme bílkem a posypeme mandlemi (nebo jinými ořechy). Někde sem slyšela, že je dobré vánočku před pečení prudce zchladit, že se pak tak nerozleze do šířky, ale to nemám vyzkoušené. Pečeme při 175 °C do zlatova (asi 40 minut).

Dodal(a):

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Zatím nehodnoceno

rubrika: Moučníky, Vánoce, Velikonoce

Komentáře  

Tagy

Recepty dodali:

Aiwai (3), Anka (10), BigDejvid (1), Maggie (1), mrcos (3), Nenufer (1), nula (4), phanny (4), Scalex (7), stanny (1), Tigo (3), Vanda (1), Vinyl (1), ziggy (2)